top of page
Jan_Nordstrom_Moose_bull_5.jpg

Älgsafari

med Wild Sweden

Fotograf: Jan Nordstrom

Många svenskar har sett elefanter på safari i Afrika eller varit på snorkeltur i Thailand, men det är definitivt inte många som varit med på älgsafari i Sverige.

Du behöver inte vara intresserad av just älgar för att uppskatta den här upplevelsen. Den här turen är ett trevligt och spännande för alla som gillar att vara ute i naturen. Det blir en helkväll i skogen med en kunnig och engagerad guide.

I skogarna kring Skinnskatteberg, endast 30 minuter från Kloten, finns en stark älgstam och det är därför vi har valt att köra våra populära älgsafaris just här.

Målet med kvällen är så klart att vi ska se älgar, och det gör vi nästan alltid. Vi brukar också se rådjur, storlom, knipa, tranor och andra fåglar. Med lite tur får vi också se vildsvin eller höra vargar yla.

Boka älgsafari här

Det är enkelt att boka. Välj datum i kalendern, välj hur

många personer du vill boka för, klicka på bokaknappen.

Fyll i uppgifterna i bokningsformuläret och betala med kort.

Du får en bokningsbekräftelse direkt på mejlen.

Alla avgångar är garanterade.

>> Avbokningsregler - Du kan avboka fram

till två veckor före ankomst.

Hur går det till?

Möt din guide under tidiga kvällen vid Kolarbyn Ecolodge, strax utanför Skinnskatteberg. Vi åker sedan tillsammans till ett av Sveriges bästa områden för att se älgar. I skogen där vi rör oss omkring i finns det vilda djur såsom älg, rådjur, vildsvin, harar, rävar, grävlingar, vargar och till och med lodjur som strövar fritt. Det gör det extra spännande att spana i skymningen. Oftast så ser vi också intressanta fåglar som tornfalk, storlom, trana och häger.

Innan middagen så tar de som vill en vandring med guiden för att utforska omgivningarna. Det blir en del korta pauser när guiden delar med sig av sin kunskap om älg och visar upp spår från både älg och andra djur.

Efter vandringen tänder vi en lägereld och äter middag tillsammans. Oftast blir det tunnbrödsrullar med ekologiska grönsaker, rökt korv, knäckebröd med hemkokt sylt. Till det dricker vi lingondricka eller öl från det lokala bryggeriet och avslutar med kaffe och Amys chokladkakor medan vi spanar ut över sjön.

När skymningen faller vaknar djuren till liv för att bege sig ut för att hitta föda. Det är då vi beger vi oss ut med minibuss till platser där vi har störst chans att se älg. Vi kliver ur bussen och spanar med kikare där vi kan. Och vi får nästan alltid se flera olika kor, kalvar och tjurar… ja, plötsligt står skogens konung där!

Det är alltid lika spännande att se vilda djur och det gäller att du har kameran framme om du vill ta bilder. När det blivit mörkt återvänder till Kolarbyn och avslutar turen.

Vi har sett älgar på nästan alla våra älgsafaris under 15 år nu, det är knappt att man kan tro!

  • Följ med på en helkväll i skogen med en kunnig guide

  • Lär dig mer om älgens hemliga liv

  • Njut av att bli serverad en middag vid lägerelden med utsikt över en tjärn

  • Spana efter älgar och andra vilda djur på vår färd genom skogen

Vår förhoppning är att du återvänder hem med en större förståelse för älgen och de andra djuren som vi sett under kvällen. Och att du blivit inspirerad till att bege dig ut på egen hand på spaning efter vilda djur.

Vad ingår?

  • Guidad tur i minibuss och till fots med en lokal guide

  • Middag, kaffe, te och kakor ute

  • Kikare (8x42), sittunderlag, regnponcho

Packlista

>> Här hittar du en packlista

Boende

Boende ingår inte men kombinera gärna med en natt hos oss på Kloten Nature Resort.

När kan jag göra det här?

Maj till September är en bra säsong för att se älg. Observera att under juni och juli är vi ute extra sent på kvällen eftersom solen går ner senare.

När är det bäst?

Juni och juli har de bästa ljusförhållandena för spaning och fotografering. Under augusti och september har älgtjurarna fått horn. September är en spännande månad då det närmar sig brunsten, men det blir mörkt tidigt vilket gör det svårare att se och fotografera älgarna.

När börjar det?

Vi ses tidig kväll vid Kolarbyn Ecolodge. Starttiden varierar under säsongen, det står i kalendern och i din bokningsbekräftelse. Se till att vara i tid, då det är en blandad grupp och vi inte kan vänta för då drar det ut på tiden och tajmingen med solnedgången.

För vem passar det här?

  • Rekommenderad minimiålder är 8 år, då vi är uppe sent och måste klara av att hålla oss tysta och stilla under större delen av turen. 

  • Den här turen innehåller en lugn promenad på stigar i skogen och vi är ute ca 45 minuter upp till en timme med många stopp för guidning. Om du har svårt att gå kan du skippa vandringen och stanna vid lägerplatsen och fortfarande vara med när vi åker iväg med minibuss och spanar.

Små grupper

Som mest har vi 7 deltagare per guide. Vissa kvällar kan det vara upp till 14 deltagare och då är det två guider med.


Hur kommer jag dit?

Möt vår guide på Kolarbyn Ecolodge, ca 30 minuter med bil från Kloten. 

Adress: Kolarbyn Eco-lodge, Skinnskatteberg
WGS 84: N 59° 48' 30.32", E 15° 43' 37.64"
WGS 84 decimal: 59.80842, 15.72712

>> Länk till Google Maps

receptionen älg 90 x 60.png
bottom of page