top of page
Jan_Nordstrom_beaver_6_edited.jpg

Bäversafari

med Wild Sweden

Fotograf: Jan Nordstrom

Bävrar kanske inte låter lika spännande som vargar och björnar, men det här är den mest uppskattade turen bland våra gäster.

Vi glider fram i gummibåt med tysta el-motorer och spanar efter bävrar och andra vilda djur. Det blir en helkväll där vi får uppleva skogen ur ett annorlunda perspektiv, från vattnet.

När vi blir hungriga stannar vi till på en liten ö där vi tänder en lägereld och äter middag tillsammans.

….och vet du vad? Vi har sett bävrar på näst intill varje tur i över tio år!

  • Följ med en lokal guide ut för att spana efter bävrar

  • Njut av en fin solnedgång över sjön

  • Lär dig hitta var bävrar och annat vilt håller till

  • Bra tillfälle för att fotografera djurliv

  • Små grupper för en genuin upplevelse

Boka bäversafari här

Det är enkelt att boka. Välj datum i kalendern, välj hur många

personer du vill boka för, klicka på bokaknappen. Fyll i

uppgifterna i bokningsformuläret och betala med kort.

Du får en bokningsbekräftelse direkt på mejlen. Alla

avgångar är garanterade.

>> Avbokningsregler - Du kan avboka fram

till två veckor före ankomst.

Hur går det till?

Vi ses på Färna Herrgård tidigt på kvällen, ca 35 min med bil från Kloten. Vi plockar fram flytvästar och kikare och kliver i gummibåten på det lätt strömmande vattnet. Men hjälp av den tysta el-motorn börjar vi sakta glida iväg ut på sjön.

Framme på ön berättar vår kunniga guide om bävrarnas liv och hur vi ska bete oss för att maximera chanserna för att se bävrar. Vi dukar upp en enkel middag, ihopsatt av det berömda köket på Färna Herrgård varvat med deras ekologiska lokala grönsaker och rotfrukter. Prova gärna en öl eller bärdryck från ett lokalt bryggeri. Vi kokar ekologiskt kokkaffe och te och avslutar med hembakade kakor. Självklart sitter vi kring lägerelden och gottar oss ett tag när vi får en guidning om bävern innan vi drar ut på spaning.

Vi har valt det här sjösystemet för att det lämpar sig extra bra för bävrar, det finns flera bäverhyddor. När solen går ner över grantopparna glider vi fram på sjön och in i en smal å. Det är bara en tidsfråga innan vi ser första bävern, ibland händer det att de är uppe på strandkanten eller simmar väldigt nära båten. Det gäller att hela tiden vara uppmärksam! Var beredd på att bävrarna rör på sig mycket under skymning och de kan även visa sig en del när mörkret faller på.

När mörkret har lagt sig glider vi tillbaka till Färna herrgård, då brukar vi vanligtvis se fladdermöss och även fåglar som storlom, gråhäger, kanadagås och ibland fiskgjuse och kattuggla. Väl framme vid Färna herrgård summerar vi vad vi sett och avslutar turen.

Vår förhoppning är att du åker hem med en bättre förståelse och större respekt för bävrarna och det andra djurlivet som du har sett under kvällen. 

Tips! Och om du fortfarande vill hålla dig ute i skogen kan vi rekommendera dig att åka på våra andra dagsturer i Skinnskatteberg; älgsafari eller Natt i vargreviret. Alternativt till våra björngömslen utanför Bollnäs och Sandviken.

 

Vad ingår?

  • Guidad båttur med lokal guide

  • Middag med kaffe, te och kakor

  • Kikare (8x42), sittunderlag, regnponcho, flytväst och filt

Packlista

>> Här hittar du en packlista

Boende

Boende ingår inte men kombinera gärna med en natt hos oss på Kloten Nature Resort.

När kan jag göra det här?

Maj till September är en bra säsong för att se bäver. Observera att under juni och juli är vi ute extra sent på kvällen eftersom solen går ner senare.

När börjar det?

Vi träffas tidigt under kvällen utanför receptionen på Färna Herrgård. Starttiden varierar under säsongen, det står i kalendern och i din bokningsbekräftelse. Se till att vara i tid, då det är en blandad grupp och vi inte kan vänta.

För vem passar det här?

Rekommenderad minimiålder är 8 år, då vi är ute till sent och måste klara av att hålla oss tysta och stilla under större delen av turen. Den här turen innehåller inte någon vandring eftersom vi åker båt och ön är en mycket liten ö.

 

Små grupper

Som mest har vi 7 deltagare per guide. Vissa kvällar kan det vara upp till 14 deltagare, då är det två guider och två båtar ute på samma tur.

Hur kommer jag hit?

Vi träffas utanför receptionen på Färna herrgård, ca 35 minuter med bil från Kloten. Ni får själva ta stå för transporten till Färna Herrgård från Kloten. 

Adress: Färna Herrgård 1, 739 70 Färna
WGS 84: 59°46'45.2"N 15°51'50.9"E
WGS 84 decimal: 59.779235, 15.864129

>> Länk till Google Maps

Anders_Ohlund_beaver_01.jpg
Jan_Nordstrom_Beaver_5.jpg
bottom of page