top of page
Glenn_Mattsing_wolf.jpg

Vargsafari 

med Wild Sweden

Fotograf: Glenn Mattsing

Att få höra vargar yla mitt ute i skogen kan vara en av de mest spännande naturupplevelserna du kan få vara med om i Sverige. Vi kan så klart inte garantera något men vi hör faktiskt vargarna yla på de flesta av våra turer. Ibland får vi syn på dem också! 

Våra guider är från trakten och känner området väl. Vi har ett nära samarbete med forskare och rovdjursspårare från Grimsö Forskningsstation och länsstyrelserna. På så vis har vi bra koll på vad som händer i den skandinaviska vargpopulationen och vi har tillgång till den senaste forskningen.

Under den här turen beger vi oss ut i ett av Sveriges vargrevir. Det är precis som en vanlig skog förutom att det finns vargar där. Under kvällen vandrar vi djupare in i skogen för att leta färska spår och för att spana. Vi övernattar i tält inne i reviret utan att störa vargarna.

  • Tälta i ett vargrevir

  • Få insikt i vargens liv och hur man spårar varg

  • Stor chans att höra vargarna yla (80-90 procent)

  • Har du tur kan vi även se varg

  • Små grupper med lokala guider för en genuin upplevelse

Boka vargsafari här

Det är enkelt att boka. Välj datum i kalendern,

välj hurmånga personer du vill boka för, klicka

på bokaknappen. Fyll i uppgifterna i boknings-

formuläret och betala med kort.

Du får en bokningsbekräftelse direkt på mejlen.

Alla avgångar är garanterade.

>> Avbokningsregler - Du kan avboka fram

till två veckor före ankomst.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 1: Spana & lyssna efter vargar

Vi möts vid receptionen på Färna herrgård efter lunch, ca 35 min med bil från Kloten. 

 

Observera att det inte ingår lunch första dagen och att vi äter sen middag i skogen, så vi rekommenderar dig att äta en ordentlig lunch innan vi ses. Det går att boka lunch på Färna herrgård direkt med deras reception.

Vi börjar med välkomstkaffe och fika utomhus vid Färna herrgård. Efter en presentation av guiderna och deltagarna beger vi oss ut till ett av de närliggande vargreviren, där vi vet att en vargfamilj håller till. Den exakta platsen hålls hemlig och det är viktigt att du inte sprider informationen vidare, vi kommer att förklara varför.

Ute i vargreviret hjälps vi åt att sätta upp vårt tältläger där vi ska spendera natten. Sedan beger vi oss ut på grusvägarna och stigarna för att leta efter färska spår, slagna byten och krafsmarkeringar som kan ge oss information om var vargarna håller till.

Väl tillbaka i lägret tänder vi en lägereld och äter middag i naturen.

Efter middagen har vi bjudit in en av Sveriges främsta vargexperter som kommer att dela med sig om hans arbete med vargar och andra stora rovdjur. Det ger dig en inblick i vargens liv och beteende, från att de är nyfödda valpar, hur de utvandrar från sina revir till att de försöker att etablera sig på nya platser runtom i landet. Vi kommer också att diskutera de ständigt aktuella frågorna kring myndigheternas hantering och bevarande av den Skandinaviska vargpopulationen. Några frågor som är extra intressanta är:

  • Vad är ett vargrevir?

  • Varför ylar vargar?

  • Vem leder vargflocken?

  • Hur många vargar krävs det för att döda en älg?

När skymningen faller rör vi oss närmre det område där vargarna håller till, främst för att ha en chans att höra dem yla. Vi väljer en plats som är strategisk där vi kan spendera några timmar på ett respektfullt avstånd till vargarna utan att störa dem. En kraftig störning skulle kunna leda till att de flyttar på sig och det vill vi ju så klart inte. Våra guider har mångåriga erfarenheter av vad som fungerar och hur olika situationer kan hanteras.

Var beredd på att vi kommer att vandra i upp till en timme i skoglig terräng, oftast i skymning eller i mörker. Vi har pannlampor att låna ut. Målet är att hitta en lämplig plats där vi kan sitta ned i tystnad i ett tag, ibland några timmar, för att lyssna efter vargarnas ylande. En väldigt häftig upplevelse!

Efter midnatt återvänder vi till tältlägret, tänder en brasa och sedan är det fritt fram att gå och lägga sig för att somna gott i ditt tält.

Dag 2: Vakna upp i tältet

På morgonen äter vi frukost tillsammans i skogen med kaffe och te över öppen eld. Sedan packar vi ihop tältlägret och åker tillbaka till civilisationen där vi avslutar turen.

Eftersom man brukar bli trött efter en natt i skogen kan vi starkt rekommendera att stanna den kommande natten på Färna herrgård, ett bra ställe att koppla av och sova gott på innan du åker hem.

Tips! Om du vill uppleva mer vilda djur kan vi rekommendera dig att åka på en av våra dagsturer i Skinnskatteberg med fokus på älg eller bäver. 

Lyssna på våra inspelningar av ylande vargar

>> Här kan du lyssna på fler av våra inspelningar av ylande vargar

Vad ingår?

  • Våra guider är med under hela turen

  • Möte med vargexpert 

  • Välkomstfika och middag dag 1

  • Frukost dag 2

  • Komplett campingutrustning: tält, uppblåsbart liggunderlag (70mm), sovsäck, kudde, regnponcho, sittunderlag samt pannlampa och kikare.

Packlista

  • Långärmat och långbyxor (för myggen)

  • Vattentäta eller vattenavvisande kläder

  • Vandringskängor, gummistövlar eller vattenavvisande vandringsskor

  • En tunnare jacka eller varmare plagg + en varm och skön mössa för kalla kvällar

  • Vattenflaska

  • Kamera

  • Kontanter för souvenirer

  • T-shirt och kortbyxor för vandring

  • Underkläder ombyte

  • Hygienartiklar

  • Badkläder

  • Pannlampa med laddade batterier (finns pannlampor att låna om man vill)

  • Dina favoritsnacks

  • Handduk

Boende

Vi sover en natt i tält, välj enkel- eller dubbeltält. Vi tar med komplett tältutrustning av högsta kvalité. Kombinera gärna med en natt eller två hos oss på Kloten Nature Resort.

När kan jag göra det här?

På utvalda torsdagar från juli till september. Se bokningskalender på den här sidan för tillgängliga datum. Vi kan också arrangera turer för privata grupper på andra datum om ni är minst 6 personer från juni till september.

När är det bäst att komma?

I slutet på juni till slutet på september har man bäst chans att höra vargarna yla. Under sena säsongen när valparna har vuxit till sig brukar vara extra spännande.

När börjar det?

Vi ses på Färna herrgård kl 13 och turen slutar kl 12 dagen efter. Observera att det inte ingår lunch första dagen och att vi äter sen middag i skogen, så vi rekommenderar dig att äta en ordentlig lunch innan vi ses.

För vem passar det här?

Rekommenderad minimiålder är 15 år. Beroende på hur turen går så kan det bli en sen kväll och tidig morgon. Räkna med att vi kan komma att vara vakna till kl 02. Hur långt vi går i skogen beror också på hur turen går. Det kan variera från att vi går en timme på grusvägar eller i skogen på stigar och utanför stigar. Vi går ofta i skymning och i mörker med pannlampa. Takten anpassas efter hela gruppen och vi gör många stopp på vägen. Nivån är medelsvår.

Små grupper

Vi tar max 7 deltagare per guide och minibuss. Med två guider kan vi vara upp till 14 deltagare.

Hur ofta ser vi varg?

Den här turen går inte riktigt ut på att vi ska försöka se vargar till varje pris. Vi kommer eventuellt att spana i skymningen och ibland händer det att vi ser vargar, men med tanke på att vargarna oftast håller till i snåriga skogar där det saknas utsiktspunkter så brukar det sällan vara värt att spana. Men framför allt fokuserar vi på att lyssna efter ylande vargar, leta spår i lera och sand, revirmarkeringar, spillning, slagna byten och att lära oss och förstå vargens liv.

Måltider

I bokningen så får ni en fråga om ni har några allergier eller dieter gällande maten så vi kan ordna måltiderna efter det.

Hur kommer jag dit?

Vi ses på Färna herrgård, det är ca 35 minuters bilresa från Kloten.

Adress: Färna Herrgård 1, 739 70 Färna
WGS 84: 59°46'45.2"N 15°51'50.9"E
WGS 84 decimal: 59.779235, 15.864129

>> Länk till Google Maps



WildSweden_howling_wolf_01.jpg
bottom of page